Параграф22 Weekly

§22 Новини

Разделението на властите и уважението между тях е гарант за върховенство на закона

Вице-премиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова се срещна със съдии и прокурори от Видин. В едночасовата дискусия участваха ръководителите на Окръжния, Административния, Районния съд и Прокуратурата, както и над 30 магистрати. "Разделението на властите и уважението между тях е гарант за върховенството на закона. Съдебната власт е крайната инстанция, като нейната роля е да възпира и поправя грешките на всички останали власти", заяви в началото на разговора министърът на правосъдието.


От своя страна магистратите подчертаха, че натискът, оказван им през изминалите години от страна на изпълнителната власт е имал своя негативен ефект, особено що се касае до по-малки областни градове като Видин. Златанова подчерта, че е в интерес на работещите в съдебната система да гарантират възможно най-голяма прозрачност при вземането на решения, както и да бъдат активни при постановяването на определено решение. "За съжаление сме свидетели как много често този, който говори повече и по-високо, макар и не винаги да е прав, получава по-голяма чуваемост в обществото" , коментира Златанова.


Съдия по наказателни дела повдигна въпроса за подготовката на проекта за нов Наказателен кодекс. Златанова поясни, че след вчерашното обществено обсъждане с граждански организации, през юни предстои проектът да бъде дискутиран и с професионалната общност. Вицепремиерът изтъкна, че във вторник над 3 часа депутати от всички парламентарни групи, начело с председателя на правната комисия Четин Казак, са изслушани мненията и становищата на редица неправителствени организации. Министърът на правосъдието определи този факт като изключително отговорен от страна на депутатите и още веднъж призова самите магистрати да бъдат активни в бъдещите дискусии, защото тяхното мнение като практици има изключителна тежест.


Натрупаните с години проблеми с битовите условия и сградния фонд бе друг от ключовите въпроси в рамките на дискусията. Вицепремиерът и министър на правосъдието каза, че по линия на публичната инвестиционна програма на правителството са заделени средства за нуждите на сградния фонд на съдебната власт. Златанова коментира, че съществуват данни, според които в предишни години финансови средства по отношение на съдебните сгради са били изразходвани неефективно.


Министърът на правосъдието съобщи, че очаква в най-скоро време да бъде избран изпълнител, който да извърши цялостен анализ на всички стопанисвани от министерство на правосъдието имоти в цялата страна. След изготвянето на този анализ ще стане ясно какви са най-неотложните нужди на магистратите по отношение на сградния им фонд, защото това е проблем в почти всички части на страната.


Срещата със съдии и прокурори във Видин е поредната, която вицепремиерът и министър на правосъдието проведе. Досега Златанова се срещна с магистрати от Пловдивския, Варненския и Софийски апелативни райони. В най-скоро време предстоят срещи с магистрати от Велико Търново, Бургас и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във