Параграф22 Daily

§22 Новини

Разкриха депо за наркотици, иззети са над 21 кг марихуана

Над 21 кг наркотици са установени и задържани на територията на град Велико Търново при специализирана полицейска операция за противодействие на държането и разпространението на наркотични вещества от служители на ОДМВР – В. Търново и колегите им от ГДНП, СДВР и Областните дирекции в София, Пловдив, Ловеч и Благоевград. "Един от основните приоритети на прокуратурата и МВР е борбата срещу разпространението, държането и отглеждането на наркотични вещества", каза окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов на брифинг, който се проведе днес, 13.03.2021 г.  В него участваха Цани Попов, заместник-окръжен прокурор  на Окръжна прокуратура - Велико Търново, и старши комисар Димитър Машов, директор на ОД МВР-Велико Търново.

„Благодарение на отлично проведените оперативно-издирвателни мероприятия на ОД МВР-Велико Търново и много добрата съвместна работа между прокуратурата и МВР,  беше установено и задържано над 21 кг наркотично вещество  – марихуана, като бяха установени лицата,  държали наркотичното вещество, тези, които са организирали неговото разпространение и реално са го доставили на територията на гр. Велико Търново", каза окръжният прокурор Христо Христов.

По случая е образувано досъдебно производство  по чл. 354а, ал.2 от НК. Четири лица са привлечени в качеството на обвиняеми и са задържани за срок до 72 часа, уточни наблюдаващият прокурор Цани Попов. Двама са обвинени за държане с цел разпространение на наркотични вещества, един - за разпространение и един - за помагачество.  Предстои да бъдат внесени искания в Окръжен съд-Велико Търново за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на четиримата обвиняеми.  Двама от тях са от Свищов, един е от Петрич и един от Севлиево. 

Старши комисар Димитър Машов уточни, че при проведена на 11 март 2021 г. съвместна специализирана полицейска операция за противодействие държането и разпространението на наркотични вещества от служители на ОДМВР-В. Търново и колегите им от ГДНП, СДВР и Областните дирекции в София, Пловдив, Ловеч и Благоевград са задържани общо 7 лица, занимаващи се с разпространение на наркотични вещества на територията на цялата страна.

Извършени са претърсвания на 14 адреса на територията на В. Търново, София, Пловдив, Ловеч, Карлово, Свищов, Ботевград и Петрич. Задържаните 7 лица са на възраст от 19 до 33 години и са от Свищов, Средец, Петрич, Сандански, Карлово и Севлиево. Единият от тях – 22-годишен свищовлия, е в изпитателния срок на условно наказание, а 23-годишен негов съгражданин е с наложено административно наказание за престъпление по чл. 318 от НК.

Намерената при акцията растителна маса, която при полеви наркотест е реагирала на марихуана, е на стойност над 126 000 лв. Иззети са и два автомобила, за които има данни, че са използвани за осъществяване на престъпната дейност.

Работата по разследването продължава под наблюдението на Окръжна прокуратура-Велико Търново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във