Параграф22 Daily

§22 Новини

Разкриха нова схема за телефонни измами в Русия

Руската централна банка предупреди гражданите на страната за разкрита нова схема за телефонни измами. Престъпниците се представят за служители на Министерството на вътрешните работи или на други правоприлагащи органи като "информират" банковите клиенти, че срещу тях е образувано наказателно дело по искане на Банката на Русия. По този начин киберпрестъпниците се опитват да получат лични данни, данни за платежни карти, информация за транзакции, извършени с карти и т. н. от клиенти на кредитните институции. Тази информация се използва от измамници за кражба на пари от сметки на гражданите.

Регулаторът е информирал вече търговските банки за увеличаващия се брои на случаите на телефонни измами с използване на този сценарий и препоръча тази информация да бъде взета предвид при организирането на работата на службите за поддръжка на клиенти, както и да се предупреждава народът за рисковете от разкриване на лични данни.

Банката на Русия обръща особено внимание на факта, че тя не подава заявления до правоприлагащите органи във връзка със сделки без съгласието на клиентите на трезорите. Ако по време на телефонен разговор непознат се позовава на наказателна процедура, инициирана от Банката на Русия, това е чиста проба мошеник.

Регулаторът също така напомня, че никога и при никакви обстоятелства не се съобщават лични данни или данни на разплащателни карти на непознати по телефона, без значение какъв е претекстът, който се опитват да открият и който и да е събеседникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във