Параграф22 Daily

§22 Новини

Разкриха "пловдивска" схема за източване на 3 милиона лева от НОИ

Три милиона лева щета е била нанесена на НОИ от неправомерно отпуснати пенсии, предават медиите от Пловдив. В крупната схема за измами са участвали бивша служителка на НОИ, мъжът, с когото е живяла на семейни начала, и нейната дъщеря.

За разкритието обявиха днес на извънреден брифинг в Пловдив шефът на полицията Йордан Рогачев и районният прокурор Чавдар Грошев. От техните изявления става ясно, че поне 18 души, на които е предстояло пенсиониране, са ощетени със суми от три хиляди до 16 000 лв.

Операцията по задържането е била проведена от Икономическа полиция в Пловдив вчера, посетени и претърсени са били няколко адреса, извършени са били и изземвания. „Разкрита беше изключително ефективна схема, която е нанесла вреда на различни лица и на НОИ”, каза прокурор Грошев. Той уточни, че в основата на схемата стои бивша служителка на НОИ, която се е занимавала с пенсионни услуги. Различни лица са я упълномощавали тя да подготвя наборът им от документи за пенсиониране. 62-годишната жена е работила с дъщеря си и мъжът, с който живее. При недостиг на стаж за пенсиониране тя е взимала от лицата, подлежащи на пенсия, пари на ръка, като им е казвала, че ще заплати този стаж в НОИ от тяхно име. След това е изготвяла неистински документи, които са били подавани в НОИ за получаване на пенсия, а парите, които хората са им давали, са задържали в себе си, вместо да бъдат внесени в НОИ.

До сега е доказано, че по тази схема са били ощетени 18 лица, които са загубили от 3000 до 16 000 лева. За изготвянето на неистинските документи тримата са използвали печати на фирми, които вече са прекратили дейността си. За да се пресече проверка тримата са подменяли дори трудови книжки, като са попълвали нови. Тази дейност е била извършвана не само в Пловдив, но и в други градове. „Със задържането на тримата е предотвратено безпрецедентно източване на НОИ, като до момента щетата за държавата възлиза на около 3 милиона лева”, каза още прокурор Грошев.

Схемата, действала от 2016 г. до сега, е проста, но изключително ефикасна, добави той.  Тя е замислена  и осъществена от 62-годишната бивша служителка на НОИ Александрина Георгиева, напуснала системата през 2009 г. и оттогава развивала частна практика. Съучастници са били нейната дъщеря и мъжът, с който живеела на семейни начала. 

Жената се представяла за професионален консултант по изготвяне на пълна документация за пенсиониране. Набрала доста клиенти, на които не им достигал осигурителен стаж и давали на ръка крупни суми за да придобият необходимите „точки“ за пенсия, като обещавала пълно обслужване. 

Вместо това обаче, Георгиева задържала парите за себе си, а чрез фалшифицирани пенсионни бланки и печати на отдавна прекратили дейност фирми, съставяла документите с образец УП-30, уж доказващи липсващия трудов стаж. 

Подправяни са и много трудови книжки. Така някои от клиентите x наистина започнали да получават  пенсии, но повечето чакали напразно. Случаят е разплетен след множество жалби на такива хора до прокуратурата и НОИ, откъдето, заедно с НАП,  също постепенно установили измамата. До момента са установени 18 пострадали, но броят им ще се увеличи многократно, прогнозира районният прокурор. 

Преди да напусне НОИ преди десет години, измамницата е успяла да открадне над 260 досиета и други документи, с които да изготвя фалшификатите. Те са открити при обиска в мазето и, по време на арестуването им, станало вчера. За това престъпление – измама в големи размери, се полагат от 1 до 8 г. затвор, уточни прокурорът. 

Тримата са задържани, повдигнати са им обвинения и предстои Прокуратурата да поиска мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във