Параграф22 Daily

§22 Новини

Разкриха схема за измами в "Регистрации" в КАТ-СДВР

Сериозни злоупотреби са извършвани в сектор „Пътни превозни средства“, сочи проверка на Главна дирекция „Национална полиция”. Особено използвана е схемата, при която е променян видът на превозно средство от влекач на товарен автомобил, от влекач на специален автомобил, както и от товарен на специален автомобил. По този начин собствениците на тези превозни средства са се облагодетелствали, плащали по-ниска застраховка "Гражданска отговорност" и съответно по-нисък данък към Столичната община.

Например застраховка „Гражданска отговорност“ на влекач е твърдо фиксирана на 3800 лева. Застраховката на товарен или специален автомобил, в зависимост от броя оси, натоварването и товароносимостта, фигурира между 272 и 1600 лева. Така собственикът на превозното средство спестява около 2750 лева, само от застраховката. Специалният автомобил пък трябва да плати твърд данък от 63 лева. За товарния автомобил-влекач данъкът е между 76 и 760 лева. Към момента на проверката са установени 260 превозни средства.

Схемата стартирала, след като цивилен пресрещал пристигащите на пункта и им предлагал да им съдейства за по-бързо преминаване на документите, за да не чакат по опашки, срещу определена сума. Сумата за услугата е от 160 до 1600 лева. Има доказателства, че в схемата са участвали около 30 служители на „Пътна полиция“, потвърдиха разследващите.

Според проверяващите служителите, участващи в схемата са известни. „Всеки един поотделно го знаем и за всеки един поотделно прецизираме степента на участие в промяната на вида, в колко броя превозни средства е участвал и съответно какво следва да бъде неговото наказание“, обясни комисар Радослав Начев, зам.-началник на отдел „Пътна полиция“ към СДВР.

От няколко месеца началникът на сектор „Регистрации“ в КАТ гл. инспектор Ален Миалков е в болничен. Периодът съвпада със старта на проверката за регистрациите на влекачи, която извършват от ГДНП. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във