Параграф22 Daily

§22 Новини

Разкриха тайните за клониране на банкови карти

Български обирджия на италиански банкови карти разкри тайните на своя занаят пред италианската програма Хиените, пише италианското издание Блиц куотидиано, цитирано от БТА в сряда. Българинът, който е на 30 години и чието име не се съобщава, е бил арестуван през 2009 г. в Италия за клониране на банкови карти.


Четири години след ареста той обясни пред телевизионната камера как се поставят в банкоматите електронните устройства, които разчитат данните от банковата карта. Според експерта операцията отнема между 7 и 15 секунди. За самата кражба са нужни трима души, като на ден могат да бъдат откраднати данните от стотици карти.


Бандитът освен това разкрива, че едно от устройствата, инсталирани в банкоматите, е микрофон. Така крадците на банкови данни успяват да запишат звука от удара на клавишите при набиране на ПИН кода. Те използват този запис, когато клиентът е закрил клавишите с ръка, и микрокамерата, която са поставили, не може да запише кои цифри се натискат.


Според експерта по обирите обаче трудности възникват, когато картите са оборудвани с чип срещу клониране, но крадците вече успявали да се справят и с този проблем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във