Параграф22 Weekly

§22 Новини

Разпитаха Христо Бисеров и Георги Райков по делото "Октай Енимехмедов"

Софийският градски съд разпита като свидетели Христо Бисеров и Георги Райков по делото срещу Октай Енимехмедов, защото в досегашните им показания имало разминавания.


На разпита на Христо Бисеров и Георги Райков, съдът помоли Росен Йорданов и Мария Раданова, другите свидетели по делото, които ще бъдат разпитани в рамките на днешното заседание, да напуснат заседателната зала. След като бяха разпитани Бисеров и Райков, медиите отново се опитаха да чуят коментар на Христо Бисеров, но той посочи, че ще коментира след края на делото.


Категоричен бях, по отношение на това, че оръжието изглеждаше обезопасено, каза в Софийския градски съд Георги Райков, свидетел по делото срещу Октай Енимехмедов. На въпрос на журналисти, след излизане от съдебната зала - в момента на слагане на пистолета в плик, имало ли е нож, Георги Райков отговори: "Не е коректно да коментирам извън залата. Не мога да бъда категоричен за съдържанието в плика, не съм разглеждал подробно какво има вътре". "Аз нищо не съм слагал, всичко в плика беше сложено от господин Бисеров. Той постави два листа, в които държеше оръжието", допълни още Георги Райков.


Посъдимият Октай Енимехмедов заяви пред съда: "До мен достигна новина, че господин Доган е излязъл от хралупата си, затова считам че трябва да бъде призован като свидетел по делото. Ахмед Доган е главен свидетел и мисля, че неговото явяване е важно. Медиите и определени лица, които се виждат с него показват, че неговото състояние е добро в момента", каза още Октай Енимехмедов.


По-късно съдът не уважи искането на Октай Енимехмедов за това Ахмед Доган да бъде призован за свидетел на следващото заседание. Съдът намира, че не са налице основания за промяна на решението на съда по отношение на разпита на свидетеля Ахмед Доган, предвид факта, че е наблюдавал деянието от най-близко разстояние. Магистратите отбелязаха, че са разпитани свидетели, които са били на достатъчно близко разстояние, а също така, че има достатъчно записи от камери, на които е видно деянието.


Следва да бъде уважено обаче искането на защитата и на следващото съдебно заседание да бъдат приети представени 3 броя експертизи - за прокурора, за защитата и за обвиняемия Октай Енимехмедов. В тридневен срок експертизите следва да бъдат предоставени.


На заседанието съдът направи оглед на веществените доказателства по делото. Сред тях беше намерено доказателство под името "Обект 5" , а именно патрон със зелена капачка, който има драскотина и ще бъде изследван. Целта е да се докаже дали има следи от удар и дали е годен да възпроизведе изстрел.


Енимехмедов посочи, че те са свързани със сайта, с който той се занимавал. Сред веществените доказателства бяха и два листа във формат А4. На единия от тях надпис гласи: "Действай сам". Налице бяха и пистолет, пълнител, черен сгъваем нож, пружина и 3 броя патрони и други доказателствени материали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във