Параграф22 Daily

§22 Новини

Разпитвали пред съдия румънски тираджия във Враца

Участник в тежката катастрофа, която преди дни едва не отне човешки живот на главния път от Враца за Мездра, е разпитван пред съдия, научи „Конкурент“. Сутринта на 17 август ТИР, управляван от румънец, катастрофира в разделителната мантинела на главния път. Водачът спрял, за да огледа щетите по камиона си и точно преди да потегли, микробус се забил в прикаченото към него полуремарке. Шофьорът останал заклещен между смазаните ламарини. Благодарение на спасители от „Гражданска защита“ и хора, станали неволни свидетели на случилото се, мъжът беше изваден и спасен. След направения оглед на място, шофьорът на ТИР-а е отведен от разследващи полицаи за разпит. По-късно дал обяснения и в присъствието на съдия от Районния съд във Враца. Пред магистратите и в присъствието на разследващи полицаи, шофьорът на тежкотоварния камион разказал за инцидента. По думите му, асфалтът бил мокър и поради тази причина е изгубил управление над камиона. Спускал се е с около 70 км/ч. преди да се наниже в мантинелата. След удара отбил вдясно, за да огледа щетите по ТИР-а. Минути по-късно се качил в кабината, за да потегли. Освобождавайки камиона от ръчната спирачка, водачът усетил силен удар и видял, че в ремаркето се е забил микробус.

„Слязох веднага и се опитах да спра кола за помощ. Водачът на микробуса беше на волана, беше сам и в съзнание“, разказал тираджията.
Пред съдията обяснил, че направил опит да отвори вратата, за да го извади, но не успял да я отключи. С хора, които спрели на място, счупили стъклото и я отворили.

„Искам да кажа, че точно когато потеглях бях освободил ръчната спирачка и колелетата вече се въртяха леко, тогава от удара се отмести камионът около един метър по посока на движението. Камионът е тежък и ако не бях освободил ръчната спирачка, то пораженията от удара по автомобила отзад щяха да са още по-големи, тъй като нямаше да може този автомобил да премести целият камион с полуремаркето и така не се омекотява удара“, обяснил още водачът.

С тези му показания, разпитът пред съдията бил изчерпан. Тепърва в рамките на досъдебното производство ще стане ясно дали водачът на ТИР-а има вина за случилото се.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във