Параграф22 Daily

§22 Новини

Разпореждането на премиера за магистрала „Хемус“ е много сериозен гаф

Законът за обществените поръчки не предвижда възможност премиерът чрез ресорния министър да разпореди на Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ прекратяването на обществената поръчка за избор на изпълнители на строителството на магистрала „Хемус“. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Петър Бакърджиев - председател на Института за правни анализи и оценки.

По-рано днес Правителствената пресслужба разпространи съобщение, в което се казва, че министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) да прекрати незабавно процедурата за избор на изпълнители на строителството на Автомагистрала "Хемус" – лот 1 и лот 2. Това, което се случва е странно, смята Петър Бакърджиев:

Между това предприятие/НКСИП/ и премиера няма пряка връзка. И второ – прекратяването на обществената поръчка трябва да бъде извършено от възложителя. Според него, ако не става въпрос за грешка в правителственото съобщение, то това е много сериозен гаф.

Петър Бакърджиев коментира и искането на министър Владислав Горанов да се разсекрети доклада на "Аликс партнерс" за Корпоративна търговска банка: Ако е истина това, което се твърди, че зад тази банка стоят конкретни хора, които сега стоят и зад фирмите, такава информация се артикулира в публичното пространство, двете събития не са странни и могат да бъдат обяснени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във