Параграф22 Weekly

§22 Новини

Разпродават имоти на търговски дружества без знанието на собствениците

В предложения проект сме направили предложения да се измени чл. 586 от Гражданско-процесуалния кодекс като изрично в него се запише, че по отношение на разпоредителни сделки, извършени от търговски дружества, е задължително да има решение на общото събрание, конкретно в случая на дружествата с ограничена отговорност. Това каза народният представител от ПП ГЕРБ Данаил Кирилов във връзка с внесения законопроект за промени за Граждански процесуален кодекс.


"Това наше предложение е резултат от промяна в съдебната практика и тълкувателно решение на Върховния касационен съд, съгласно което такъв протокол и такова решение на общото събрание не е необходимо за валидността на една вещ от правно-разпоредетелна сделка. В резултат на това се увеличиха случаите на имотни измамни, в които имоти на търговски дружества се продават без знанието на действителните собственици на дружеството само с изявление на управителя.


За да се премахне тази правна несигурност, за да се стабилизира волята на собствениците в правните дружества, изрично сме предложили в ал. 5 на цитираната разпоредба да се изисква решение на общото събрание на търговските дружества за извършване на разпоредителни сделки", каза още Данаил Кирилов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във