Параграф22 Daily

§22 Новини

Разпространяват компютърни вируси, маскирани като заявление за банкови карти

Предприемчиви руски мошеници са измислили нов начин за трупане на пари: те изпращат на нищо неподозиращи граждани, уж от името на най-големите кредитни институции в Русия, вирусоносни писма с предложение да заявят новата национална разплащателна карта „Мир“, съобщава водещият московски делови всекидневник „Комерсантъ“ („Ъ“).

Към тези писма има и прикрепен файл – т. нар. „заявление“, което трябва да се попълни - и да се върне на изпращача, за да се получи новата разплащателна карта. Но в действителност именно това „заявление“ се явява и компютърният вирус, защото Националната система за разплащания с карти в Русия планира да емитира първите си карти „Мир“ не по-рано от декември 2015 г.

В разпореждане на „Ъ“ се намира подобно „писмо“, в което се предлага на анонимен получател, да стане един из първите притежатели на новата разплащателна карта. В него мошениците обещават, че новата карта ще бъде на 100% интегрирана с международните разплащателни системи като Visa, PayPal, WebMoney и Qiwi. Освен това в съобщението се посочва още, че новата карта ще позволи на нейния собственик да работи и с т. нар. криптовалути като биткойн, например.

Съобщението на Руската Централна банка(РЦБ) за новият вид мошеничество вече е публикувано на официалния сайт на регулатора. Според РЦБ, тя е могла да реагира толкова оперативно на новите заплахи от кибернетични мошеничества във финансовата сфера, благодарение най-вече на работата на относително новия център за реагиране на киберзаплахи FinCERT.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във