Параграф22 Daily

§22 Новини

"Разширяването на неизбежната отбрана" - реална грижа за гражданите или просто предизборна заигравка ?

В последните няколко дни немалко българи се размечтаха най-накрая да вземат правосъдието в ръцете си, да запашат пищови и да получат разрешение да стрелят на месо по всеки, който дръзне да влезе в двора им или ги шамароса на улицата. Телевизиите заляха ефира с истории за нападнати и ограбени баби и дядовци, надпреварвайки се да разясняват как занапред това едва ли не никога повече няма да се случва - след като правото на неизбежна отбрана бъде "разширено". А депутати от управляващото мнозинство безспир редяха аргументи колко необходимо е да се дадат още възможности на населението да се самозащитава (след като явно не може да разчита на полицията за сигурността си) и как благодарение на предлаганата от тях поправка в Наказателния кодекс битовата престъпност най-накрая ще бъде натикана в ъгъла...

Само че никой не каза, че всичко това просто няма да се случи. Обраните дядовци и баби от селата пак ще бъдат обирани по същия безмилостен и жесток начин,  защото те няма да получат разрешение да носят оръжие. А дори и да им дадат такова, те няма да имат възможност да си купят пищов или пушка с пенсиите си от 200 лева. Да не говорим дали ще имат и силите, и бързината да го извадят оръжие, ако се наложи...

Улиците няма да станат по-спокойни, защото ескалацията на насилието води само и единствено до още насилие. Престъпниците няма да се спрат от страх, защото кражбите за тях са начин на препитание,  те просто ще се научат да стрелят и режат първи, за да не бъдат преварени. А и защото престъпност никой и никога не е успял да пребори със закон - това се прави със здрава полиция.

Няма да се случи и защото толкова рекламираните поправки в закона най-вероятно просто няма да видят бял свят - поне не и във вида, в който са предложени, най-малкото защото са с оспорима конституционосъобразност (Конституционният съд вече се е произнасял по предложение за изменение в Наказателния кодекс, което е почти идентично по съдържание)...

Така че всичката тази пара около "разширяването на неизбежната отбрана" има всички шансове да си остане само в свирката. А приетите в сряда (на 8 май) изменения в НК да се окажат просто поредното предизборно заиграване с електората...

Промените разбуниха юристите още преди година

Да припомним, че законопроектът за изменение в Наказателния кодекс предвижда да няма превишаване пределите на неизбежната отбрана (т.е. самоотбраната да е законна и да не е престъпна), когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище. Както и когато нападението е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго, като тогава то трябва да е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем.

В момента Наказателния кодекс предвижда освобождаване от наказателна отговорност на отбраняващия се само "ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище". И основният мотив, с който се обяснява, че е необходима промяна в този текст в закона, е че към него трябва да се запишат и други хипотези, в които самозащитата извън "необходимите предели"  ще е допустима - например при влизане в дома с шперц, чрез измама и др.

Проектът бе внесен от група депутати на ВМРО преди повече от година и оттогава чакаше ред за гласуване в Народното събрание. Публична тайна обаче е, че той не бе разгледан дори в правната комисия (поне докато тя се ръководеше от Данаил Кирилов), заради огромната съпротива на юридическата общност, която недвусмислено се обяви против предлаганите изменения в закона.

Всъщност почти всички експерти, които взеха становище по предложението на ВМРО преди година, се изказаха против. Включително магистратите, които най-добре познават закона и съдебната практика.

"Няма необходимост от промени в института на неизбежната отбрана. Не подкрепяме предлаганите промени, тъй като не е налице безспорна обществената необходимост от тях, а освен това те частично противоречат на конституцията", написа в нарочно становище до парламента Прокуратурата на Република България. Становището е подписано от главния прокурор Сотир Цацаров Предлаганото изменение в НК за неизбежната отбрана бе остро критикувано и от съдиите от Наказателната колегия на Върховния касационен съд. Които също не го подкрепиха.

Въпреки това, по инициатива на ВМРО, в сряда проектът бе внесен за гласуване директно в Пленарната зала на Народното събрание - без да е получил одобрението поне на малцината останали юристи в  правната комисия на парламента. И бе "единодушно" гласуван на първо четене от депутатите на управляващото мнозинство, но и с мълчаливото съдействие на липсващата уж-опозиция.

Предложението мина със станалата вече обичайна уговорка,  че част от предлаганите в проекта нови норми в НК тепърва ще се преработват. От кого и как никой не знае. Знайни за всички обаче са последиците от подобно законодателстване "на парче" и напук на становищата на специалистите.

Само че второто четене на закона ще бъде след изборите. А тогава вече - я камилата, я камиларя...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във