Параграф22 Daily

§22 Новини

Разследва унгарски гражданин за общо 699 484 лева недекларирана валута

На ГКПП - Капитан Андреево, около 21 ч., за излизане от България в посока Турция, пристигнал товарен автомобил марка „Скания“ с прикачено към него ремарке с унгарска регистрация, управляван от унгарския гражданин Г. К., на 64 г. Митническите служители от Териториална дирекция Бургас  при Агенция „Митници“ извършили проверка на товарния автомобил, като в купето на камиона, в мини хладилник и под възглавницата на леглото открили 188 020 долара и 198 920 евро.

Намерената валута е с обща българска равностойност около 699 484 лева. Товарният автомобил е пътувал от Унгария за Турция през България.

Образувано е бързо производство за престъпление по чл. 251 от Наказателния кодекс - за това, че на 2 септември 2021 г., на ГКПП - Капитан Андреево, при излизане от България за Турция, не изпълнил задължението си, съгласно разпоредбите на Валутния закон за деклариране на парични средства, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери.

64-годишният водач на автомобила предстои  да бъде привлечен като обвиняем за престъпление по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс. 

Извършват се действия по разследването под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във