Параграф22 Daily

§22 Новини

Разследване срещу обвиняем за измама приключи с внасяне на обвинителен акт

Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Мирослав Н. за това, че възбудил и поддържал у В. Т. заблуждението, че ще извърши ремонт в апартамента му, с което му причинил имотна вреда в общ размер на 3000 лева, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив.

През март 2018 г. В. Т. искал да направи ремонт на апартамента си в жк. „Гео Милев“, София. Свързал се с обвиняемия Мирослав Н., който се представил за майстор. Двамата се уговорили той да извърши необходимите ремонтни дейности за 800 лева.

Мирослав Н. нямал никакво намерение да извършва ремонт, а искал само да си набави имотна облага, като въведе В. Т. в заблуждение, че ще ремонтира жилището му. На 16 март 2018 г. той посетил апартамента на В. Т., занесъл инструменти и поискал авансово средства, за да започне ремонта. В. Т. му дал сумата от 400 лева. На следващия ден обвиняемият замазал хаотично няколко места в жилището, за да подържа заблуждението, че ще прави ремонт. Освен това Мирослав Н. заблудил В. Т., че има познат, който може да му направи изгодно мебели за кухня.

На 18 март 2018 г. обвиняемият се появил в апартамента с неустановено лице, което представил като мебелист. Отправяйки изгодно предложение към В. Т., Мирослав Н. го заблудил, че ще бъде направен ремонт и на кухнята, и на врати в апартамента. В резултат В. Т. дал на обвиняемия сумата от 2000 лева.

Обвиняемият продължил да се появява и да замазва хаотично стените в апартамента. На 20 март 2018 г. Мирослав Н. предложил на В. Т. да му уреди и кухненска маса само за 200 лева, В. Т. се съгласил и му дал поисканата сума. На 26 март 2018 г. В. Т. предал на обвиняемия още 200 лева за други мебели и 100 лева аванс за труд. На 29 март 2018 г. Мирослав Н. поискал авансово плащане за труд в размер на още 100 лева, които В. Т. отново му дал.

Обвиняемият нямал никакво намерение да извършва ремонт, нито да осигури подмяна на врати и мебели. На 30 март 2018 г. Мирослав Н. съобщил, че трябва да отиде в болница и повече не се появил в апартамента на В. Т.

В хода на разследването било установено, че Мирослав Н. е осъждан.  Престъплението е извършил в условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година и след като е бил осъждан повече от два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъплния от общ характер.

Предстои делото срещу него да продължи в съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във