Параграф22 Daily

§22 Новини

Разследването за безстопанственост срещу Стоян Тонев все още е в досъдебна фаза

Няма повдигнато обвинение срещу мен. Това заяви пред BPost.bg бившият депутат от ГЕРБ Стоян Тонев, който напусна Народното събрание след корупционния скандал във ВМА. От думите му стана ясно още, че делото за безстопанственост в болницата е в досъдебна фаза, а Военно-окръжна прокуратура все още не е внесла обвинителния акт в съда. Тонев, който беше и и председател на здравната комисия в парламента и дългогодишен директор на ВМА, отказа да коментира скандала.

На 21 януари тази година от Военно-окръжна прокуратура в София съобщиха, че срещу него се води досъдебно производство за безстопанственост. Стоян Тонев е обвинен, че като длъжностно лице не е положил грижи за управлението на болницата, вследствие на което са настъпили вреди за ВМА в размер на 96 000 лева в периода 29 ноември 2004 - 1 декември 2007 г. Става дума за сключения договор за наем на помещения в Клиниката по дерматология, които са отдадени на "Дерма Прим МК" ООД, собственост на проф. Мирослава Кадурина.

Тонев е обвинен и заради сключването на 2 неизгодни договора с фирмата, чрез които частното дружество е получило за ползване апаратура, собственост на ВМА - лазерни системи за дермална пластика. Двата договора са от 2007 и 2009 г., като според прокуратурата настъпилите щети за ВМА са в размер на около 98 000 лева по първия и 447 000 лева по втория договор.

Заради проверката във ВМА ген. Стоян Тонев подаде оставка като народен представител и председател на Комисията по здравеопазване в края на февруари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във