Параграф22 Daily

§22 Новини

Разследват автошколите в Пловдив, обучавали шофьори "на книга"

Пловдивски автошколи са водили курсисти на теоретично обучение без те реално да са присъствали на него. Това е установила полицията при проверка на около 20 центъра за автообучение в града.  Установено е, че някои от курсистите, записани за автошкола, реално са били в чужбина, докато трае обучението им.

Пред Радио Пловдив инспектор Ботьо Гиргинов от КАТ Пътна Полиция съобщи, че материалите от проверката на няколко автошколи са предадени на прокуратурата. Наред с тези нарушения са открити и други. Сред тях - липсата на касов апарат.  На практика процесът на обучение не се е провеждал по правилата, обобщи Гиргинов, според когото така се създават предпоставки за неподготвени шофьори и оттам – за пътни произшествия. Проверките продължават и ще обхванат всички над 60 автошколи в Пловдив.

Днес като превенция на катастрофите и повишаване знанията за пътна безопасност сред най-малките за първи път в града  се проведе образователния концерт  „Детска усмивка“. В него участваха 450 деца от десет детски градини. В зала „България“ на пловдивския Панаир децата слушаха и разучаваха пътните правила с помощта на специално композирани детски песнички на същата тема. От Червения кръст и Ротари клуб Пловдив, инициатори на събитието вярват, че то ще помогне за отговорно поведение на децата и на пътя, и в леките коли.

По данни на КАТ, от началото на годината до 18 септември в Пловдивска област са регистрирани 602 катастрофи с 47 загинали и 786 ранени. От тях в 99 са участвали 109 деца и младежи до 18 години. Загинало е едно дете, а 106 са ранени. Две деца са предизвикали катастрофи без да са пострадали. Най-често децата участват като пешеходци в пътно-транспортни произшествия, слизайки рязко на пътя, или като пътници без да бъдат обезопасени с колани или поставени в авто-столчета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във