Параграф22 Daily

§22 Новини

Разследват кардиолог с фалшива диплома, бил завеждащ отделение по инвазивна кардиология

Софийската районна прокуратура е образувала досъдебно производство за фалшивото свидетелство по специалността на кардиолога от Стара Загора д-р Иван Вуцов. То е възложено на разследващ полицай от Четвърто РПУ в София, като постановлението на държавното обвинение е от 2 февруари т.г., съобщи БНР. Наблюдаващ прокурор от Софийска районна прокуратура е Евгения Манева.

До изобличаване на измамата се е стигнало, след като служители на Медицинския университет в София са решили да проверят достоверността на дипломата на д-р Вуцов по кардиология, за да му издадат сертификат за поставяне на пейсмейкъри. Оказало се обаче, че лекарят е използвал номера на дубликат на свидетелството си за специализация по "вътрешни болести“, за да изработи фалшивия документ.

Тогава д-р Иван Вуцов работи в отделението по инвазивна кардиология в частната болница „Тракия“ в Стара Загора. Когато ръководството на лечебното заведение разбира, че кардиологът няма необходимата квалификация по специалността, той напуска. Месец по-късно обаче д-р Вуцов става завеждащ на отделението по инвазивна кардиология на Университетската болница "Стоян Киркович".

Юристконсултът на МБАЛ "Тракия" Валентин Димитров подава сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и до Окръжната прокуратура за фалшивото свидетелство, потвърди окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Директорът на РЗОК д-р Славка Йорданова пък потвърди, че д-р Иван Вуцов не фигурира в списъка на инвазивните кардиолози в България. Затова тя е изискала от доц. Йовчо Йовчев - директор на Университетската болница в Стара Загора, служебна бележка, че д-р Вуцов е с необходимата квалификация за заеманата от него длъжност.

Отговорът на директора на болницата е, че изчакват лекарят да представи документи за квалификацията си. В петък обаче доц. Йовчев заплаши кореспондента на БНР със съд за уронване престижа на лечебното заведение, което ръководи.

Ако д-р Вуцов не представи необходимите документи, той ще бъде заличен от списъка на кардиолозите в България. Така ще изгуби и правата си да работи по тази специалност, със сигурност ще се наложи и да върне всички пари от индивидуалната си практика на НЗОК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във