Параграф22 Daily

§22 Новини

Разследват недекларирани евро за около 1 271 289 лева, открити на Капитан Андреево

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград наблюдава разследване по бързо производство за недекларирана валута от български гражданин за общо 1 271 289 лева.

Днес, на  ГКПП - Капитан Андреево, общ. Свиленград, за излизане от България в посока Турция, пристигнал лек автомобил марка „Мерцедес“ с българска регистрация, управляван от българския гражданин М.А, на 56 г. Пред митническите служители водачът на лекия автомобил декларирал устно само част от пренасяната от него валута, а именно 8 500 евро. След извършена проверка от митнически служители е установено, че в два пришити един за друг потника, с които бил облечен М.А., били укрити още 641 500 евро. Общото количество на пренасяната валута е в размер на 650 000 евро с българска равностойност около 1 271 289 лева. Откритата валута е в банкноти с номинал от 500, 200, 100 евро. Тя е иззета.

Образувано е бързо производство за престъпление по чл.251 от Наказателния кодекс, за това че при излизане от България за Турция задържаният не е изпълнил задължението си по Валутния закон да декларира паричните средства, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери.

Водачът на автомобила е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. Предстои да бъде привлечен като обвиняем за престъпление по НК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във