Параграф22 Daily

§22 Новини

Разследват обществена поръчка за пречистване на питейната вода на София

Водата на столицата се пречиства с препарат, който се излива в пречиствателните станции на яз. „Искър“ и събира замърсителите на малки парцалчета, наречени флокули. Филтрите ги задържат, а чистата вода преминава във водопреносната мрежата.

„Софийска вода“ ползва продукта от август. Експерти от БАН, които обаче запазват мълчание, сигнализират тогавашния общински съветник Симеон Славчев, че химикалът е избран без регистрация за безопасност, с неверни документи. Затова и Софийската районна прокуратура образува разследване. „Тук имаме първо подмяна на документи, написване на документи с невярно съдържание от една страна, а от друга имаме подмяна на продукта - т. е. декларираният продукт, който е предмет на обществената поръчка не е този, който „Софийска вода“ влага в питейната вода на столицата“, подчерта Славчев.

От „Софийска вода“ и фирмата-доставчик отричат злоупотреби. И напомнят, че фирми вече са обжалвали поръчката, но са загубили делата. „Аз съм наясно, но не искам да коментирам нещо, което всички държавни органи, съответно включително и съд се е произнесъл. За мене лично това е една търговска война и ми е много неприятно, че замесват в това отношение и възложителя „Софийска вода“, заяви изпълнителният директор на дружеството Васил Тренев.

От РЗИ-София успокоиха гражданите, че водата от чешмата е годна за пиене. А кметът на Столична община Йорданка Фандъкова заяви, че отговорността как се провеждат обществените поръчки пада върху възложителя, но за нея най-важното е да знае, че софиянци пият чиста вода.

Прокуратурата обаче вижда данни за престъпление - документна измама при избора на продукта за пречистване „Луброфлог 19“, утвърден с договор на „Софийска вода“ за над 1 милион лв. от парите на софиянци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във