Параграф22 Daily

§22 Новини

Разследват турчин за трафик на валута за общо 537 923 лева

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград извършва разследване по бързо производство за недекларирана валута от турски  гражданин за общо 537 923 лв.

На 24 октомври 2021 г., на  ГКПП - Капитан Андреево, около 22 ч., за излизане от България в посока към Турция, пристигнал автобус с румънска регистрация. Като старши водач в него пътувал Ю.К., на 29 г., турски гражданин.  Автобусът се движел по линията от гр. Букурещ, Румъния, за гр. Истанбул,Турция, през България.

Митническите служители от Териториална дирекция „Митница Бургас“ при Агенция „Митници“ извършили проверка на превозното средство. Те намерили недекларирани парични средства в размер на 75 000 евро и 168 770 британски лири, с обща българска равностойност на около 537 923 лева. Валутата била укрита в капак, поставен на пода, чрез който се свързвал салона с двигателния отсек.

По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл. 251 от Наказателния кодекс - за това, че на 24 октомври 2021 г., на ГКПП - Капитан Андреево, при излизане от България за Турция, не изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна за Европейския съюз, и стойността е в особено големи размери.

Водачът Ю.К е задържан за срок от 24 часа по Закона за митниците. И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград.

Facebook logo
Бъдете с нас и във