Параграф22 Daily

§22 Новини

РЦБ оздравява решително финансовата система на страната

Днес РЦБ е отнела банковия лиценз на финансовата институция ТБ „Единствений“, съобщават от регулатора. Повод за тази драстична мярка е „неизпълнението от кредитната институция на федералните закони, регулиращи банковата дейност и на нормативните актове на Централната банка срещу прането на пари и срещу легализацията на доходи, получени от престъпления или от финансиране на тероризма“, се отбелязва в съобщението.

По размера на своите активи ТБ „Единствений“ заема към 1 април тази година едва 652 място в руската банкова система.

РЦБ отне днес и лиценза на ТБ „Таурус-банк“, която е провеждала високорискова кредитна политика и не е създавал адекватни на поетите рискове задължителни резерви. Освен това, в кризисния период 2014 г. – първото тримесечие на 2015 г., кредитната организация е била въвлечена в осъществяването на съмнителни трансферни операции и в изнасянето на големи обеми пари зад граница. Ръководството и собствениците на трезора не са предприели и никакви мерки за прекратяване на тази дейност.

По размера на своите активи ТБ „Таурус-банк“ заема към 1 април тази година 436 място в руската банкова.

Изплащането на гарантирания размер на депозитите в двете затворени кредитни институции ще започнат не по-късно от 8 май т. г., съобщава руската Агенция за застраховане на влоговете (АСВ). За постигане на максимална оперативност при тяхното изплащане, АСВ ще използва банки-агенти, които ще бъдат избрани чрез конкурс най-късно до 30 април.

Максималният обем на изцяло гарантираните депозити е 1, 4 млн. рубли (около 28 000 долара по официалния курс на руската Централна банка) за днес, 24 април 2015 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във