Параграф22 Daily

§22 Новини

РЦБ продължава да друса банковия клон за "гнили ябълки"

За втори път в рамките само на три седмици Централната банка на Русия (ЦБР) отнема лиценза на една от 100-те най-големи кредитни институции в Русия - ход, който ускорява прочистването на индустрията от "гнили ябълки"" и представлява сърцевина на саниращата програма на гуверньора Елвира Набиулина. Probusinessbank, която бе 51-ва по размер на своите активи в Русия, изгуби днес своя банков лиценз поради нарушаване на банковото законодателство и осъществяване на съмнителни сделки, нарушаващи закона срещу пране на пари, уточняват още от регулатора. Една от основните причини за предприемането на този драстичен надзорен ход е и неизпълнението от трезора на изискването за минимален размер на капиталова адекватност от 2% спрямо рисково-претеглените активи.

Така РЦБ продължава своята битка с проблемни финансови институции с лошо управление, както и с онези влогонабиращи итнституции, които не са капитализирани достатъчно. Целта е максимално ограничаване на съмнителните капиталови сделки, на износа на пари и подобряване на кредитните практики. През юли т. г. Централната банка на Русия отне лиценза на 13 банки, включително и на 45-ия по големина трезор. Броят на кредитните институции, лишени от лиценз, е най-големият, откакто Набиулина ръководи централната банка от юни 2013 г.

Към края на юни индивидуалните сметки в Probusinessbank са с обем 27 млрд. рубли (416 млн. долара), съобщава пък информационната агенция Интерфак. РЦБ одобри участието на Агенцията за застраховане на влоговете (АСВ) в несъстоятелността на Probusinessbank. Агенцията ще проведе търг за избор на банка, която да закупи част от активите на Probusinessbank и да поеме задълженията й и да се разплати с вложителите.

В друго свое становище от днес, Централната банка на Русия реши, че АСВ ще участва в рекапитализирането на седем други руски трезора, които - също като Probusinessbank, са контролирани от финансовата група Life, но все още могат да бъдат спасени от фалит.

Броят на опериращите банки в Русия спадна до 741 в края на юни т. г. спрямо 894 преди две години, сочат още данните на РЦБ. Досега надзорният орган е отнел 145 лиценза за последните две и половина години, като само 27 от тях взети през 2015 г., разкри самата Набиулина на 4 юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във