Параграф22 Daily

§22 Новини

РЦБ сочи сериозни рискове в идентифицирането на банкови клиенти чрез видеовръзка

Руската централна банка вярва, че използването на видео комуникация за дистанционно откриване на сметки на нови клиенти на банките води до появата на рискове от измами, съобщава изданието РБК като се позовава на оценката на Централната банка на законопроект, изготвен на Асоциацията на руските банки (АРБ). Според регулатора измамниците могат да използват фалшив паспорт, deepfake технология, която позволява да се фалшифицира външния вид или гласа на човек във всяко видео, както и професионален грим. Подобни рискове отбелязват и от Министерството на финансите и от Росфинмониторинг, пише още вестникът. "В момента продължаваме да работим със заинтересованите участници на пазара, за да намерим приемливи решения, които ще направят услугите за видеоидентификация безопасни, надеждни и удобни", казал представител на Централната банка пред РБК. Подчертава се, че отрицателното заключение на регулатора все още не е окончателно.

Според РБК през есента на 2020 г. Националният съвет на финансовия пазар в Русия (НСФП), който обединява големите търговски банки на страната, е изпратил до Централната банка на проект за видеоидентификация на клиентите на трезорите. Предложено е било да се въведе такава възможност най-вече за хора с увреждания, както и при откриване на сметки за получаване на заплати и на социални помощи. Предложението на АБР е подобно, но то важи за ипотеките.

НСФП се е запознал със законопроектите и очаква окончателното решение на Банката на Русия. „Изброените рискове са очевидни. И те първоначално бяха оценени и в нашето заявление за пилотния проект. Те се свеждат до минимум благодарение на предложението за цялостна проверка на клиентите - идентификация по паспорт, проверка по телефонен номер, проверка на самоличността със снимка в документи в комбинация с основни ограничения - откриване само на една сметка с малък лимит относно плащанията и на салдото по сметката", обяснил председателят на съвета Андрей Емелин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във