Параграф22 Daily

§22 Новини

Реформата в МВР е неизбежна

Реформите и промените винаги създават тревожност. Разговорът за реформите даде достатъчно ясно информацията, че законовите промени няма да засегнат доходите на служителите на МВР, а предвиждат механизми за подобряване на управлението в системата, заяви в обзорното предаване на „Хоризонт“ „Неделя 150“ заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев. По думите му, ножът е опрял до кокала и реформите в МВР са крайно необходими.

20-те заплати при пенсиониране не са достатъчно добър мотивационен механизъм служителите да работят по-добре, подчерта заместник-министърът. Според него е по-добре служителите да бъдат по-добре платени докато работят, а не да чакат пенсионирането си, за да получат двайсет заплати:

Подобряването на условията за труд тук и сега е достатъчно добър мотивационен механизъм... Служителите на различни равнища в МВР много добре разбират, че трябва да се направи реформа. Има неща, които не могат да се отлагат. Отлагането им отново ще ни завърти в онзи омагьосан кръг МВР всяка година да иска актуализация на бюджета си.

В коментар за оцененото като успешно съвместно учение на армия, жандармерия и гранична полиция, Цвятко Георгиев отбеляза: Подготвеността трябва да се изпробва в симулативна среда, с разработването на сценарии, за да може при реална ситуация да сме по-добре подготвени, защото при такива учения се показват слабите страни, действията на отделните структури могат да бъдат стиковани, за да няма изненади в реална ситуация.

Охраната на държавната граница остава както досега. Сценариите, които бяха проиграни, са за ситуации с увеличен миграционен поток и създаване на кризисни моменти, обясни Георгиев. Той каза още, че работата на службите по разбиването на каналите за трафик на хора се подобрява.

Facebook logo
Бъдете с нас и във