Параграф22 Weekly

§22 Новини

Реформаторите пращат ”Карадере” на прокурор

Реформаторският блок внесе сигнал до главния прокурор по случая "Карадере" и настоя за оставката на министър Драгомир Стойнев. Той заяви, че не се притеснява.


По думите на кандидата за евродепутат на реформаторите Светослав Малинов икономическият министър е извършил нарушение, давайки разрешение за изготвяне на проект за строителство около местността Карадере, преди фирмата-изпълнител да е спечелила конкурса.


От Блока искат прокуратурата да провери дали има административно нарушение или престъпление при предлагането на "Мадара Юръп" за инвеститор и при подписването на меморандума с кабинета.


Според Малинов законът за офшорките (чийто автори са Йордан Цонев и Делян Пеевски - б.р.) е нарушен в полза на дружество, приближено до правителството. Реформаторите настояват проектът за строителство да бъде спрян.


"Става дума за нарушаване на закона за офшорките - гордостта на правителството, който е нарушен само месец след като е приет в полза на конкретна фирма, която е участвала в конкурс, получила е статут на приоритетен инвестиционен проект, без да отговаря на условията и с пълното знание, по наше мнение, на министър Стойнев", каза още Малинов. По думите му това е директно ощетяване на българските граждани.


Реформаторите се позоваха на справка в Търговския регистър, според която "Мадара Юръп" е подало заявление, в което са посочени 8 души - собственици на двете фирми в дружеството - "Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид", регистрирана на Вирджинските острови, и "Рейнбоу Малта (Холдингс) Лимитид", регистрирано в Малта.


Сертификатът за актуално състояние на "Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид" обаче показвал, че наред с 8-те души мажоритарен собственик с над 60% от акциите е друга компания - "Айл ов Ман Ашуранс Лимитид", която вероятно също е офшорна. Ки са действителни собственици в Търговския регистър нямало информация.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във