Параграф22 Daily

§22 Новини

Рекорд: Съд в Кувейт определи парична гаранция от 65,7 млн. долара за рускинята Мария Лазарева

Апелативният съд на Кувейт определи залог от 20 милиона кувейтски динара (около 65,7 милиона долара по курса на деня) за освобождаването от затвора на рускинята Мария Лазарева, осъдена на 10 години затвор.

Съдията определи гаранционен депозит от 40 милиона кувейтски динара (131,5 милиона долара) за рускинята и за нейния кувейтски колега Саид Дащи, който също излежава присъда в затвор в Кувейт. Следващото съдебно заседание се очаква да бъде на 9 юни.

Защитата все още не коментира новите условия на гаранцията.

Рускинята Мария Лазарева, която ръководи компанията KGL Investment, бе задържана от кувейтските власти през ноември 2017 г. През май 2018 г. първоинстаницонен съд в емирството я осъди на 10 години затвор по обвинения в присвояване на публични средства през логистичен център. В същото време екипът на защитата разчита на преразглеждане на случая, съобщи на 27 февруари тази година адвокат Екатерина Духина.

По време на посещението си в Кувейт руският външен министър Сергей Лавров заяви, че е обсъдил ситуацията около Лазарева с кувейтските власти и е изпратил искане за гарантиране на законните права на рускинята. От своя страна ръководителят на кувейтското външно министерство Сабах Халид ал-Хамад ал-Сабах каза, че неговата страна "спазва всички свои задължения по международните договори".

Facebook logo
Бъдете с нас и във