Параграф22 Daily

§22 Новини

Републиканците в долната камара на Конгреса ще съдят Обама

Председателят на долната камара на американския Конгрес Джон Бейнър възнамерява да заведе съдебен иск срещу президента Барак Обама, съобщава информационната агенция ИТАР-ТАСС.


Бейнър обвинява президента на САЩ в превишаване на правомощията си и нарушаване на законите на страната. По думите му държавният глава е приел редица политически решения в нарушение на американското законодателство и без съгласието на Конгреса, но не уточни за какви нарушени закони точно става въпрос.


Републиканците нееднократно обвиняваха Обама, че злоупотребява с програмата за медицинска помощ Obamacare и с имиграционното законодателство.


В Конституцията на САЩ ясно се казва, че президентът трябва строго да спазва закона. От моя гледна точка президентът не съблюдава строго закона, категоричен е републиканецът.


Бейнър поясни, че съдебният иск ще бъде подаден от името на долната камара, която е контролирана от републиканците, но не уточни кога ще стане това. Той обаче подчерта, че тази стъпка не означава преход към импийчмънт с цел отстраняване на Обама от поста му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във