Параграф22 Daily

§22 Новини

Решават до месец по искането на осъдените за смъртта на Ангел Димитров-Чората за възобновяване на делото

ВКС ще решава до месец по искането на осъдените за смъртта на Ангел Димитров-Чората и на главния прокурор за възобновяване на делото. Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков бяха осъдени за смъртта на Димитров, настъпила при акция "Респект" срещу организираната престъпност в Благоевград преди години.

ВКС не допусна роднините на Ангел Димитров да бъдат конституирани като страна. От становища по процеса стана известно, че така делото отново може да стигне до Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Защитата и подсъдимите също бяха против допускането на роднините и поискаха делото да бъде възобновено и решено с присъди от друг съдебен състав на Върховния съд. Участвалите в акцията искат възобновяване на делото, за да бъдат оправдани.

Процесът мина по няколко пъти през всички инстанции за близо 14 години, а полицаите бяха ту осъждани, ту оправдавани. Сега са с присъди от по седем години.

"Съдът да спре тази гавра с нас и семейства ни", каза в съдебната зала Иво Иванов. За 14 години дела не мога да разбера къде съм сгрешил, допълни Янко Граховски и заяви: "Искам окончателно да разбера виновен ли съм". Четиринайсет години децата ни живеят с мисълта, че бащите им са убийци, каза Георги Калинков.

ВКС отказа да спре изпълнението на присъдата. Не получихме ясен отговор защо петимата бяха осъдени, каза след заседанието по делото адвокат Явор Нотев. И припомни, че няколко пъти се е променила версията за смъртта на Ангел Димитров. Остават много неясноти, допълни той. Години наред военната прокуратура имаше амбиция да докаже престъпление. Но с годините нещата, според него, са се променили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във