Параграф22 Daily

§22 Новини

Решение на АССГ потвърди: Арестът на студента Евгени Марчев е незаконен

Административен съд - София-град обяви за незаконен ареста на студента Евгени Марчев по време на антиправителствените протести през 2020-та година. Решението е окончателно и изцяло потвърждава постановеното от Софийския районен съд, че задържането на Марчев не покрива стандарта за законност.

Потвърждава се становището на районните съдии, че в заповедта за задържането му липсват каквито и да е обстоятелства, които да го налагат. Съдът определя на студента да бъде присъдено адвокатско възнаграждение в минималния размер от 500 лева.

Марчев беше задържан с още десетки други млади хора под колоните на Министерския съвет на 10-ти юли 2020-та година. Кадри от задържането бяха показани на едно от заседанията на Специалната комисия, създадена по случая  в 46-тото Народно събрание.

Липсата на реакция на прокуратурата по отношение на полицейското насилие по време на протестите от преди две години е едно от основанията, с които правосъдният министър Надежда Йорданова поиска от Висшия съдебен съвет предсрочно да прекрати мандата на главния прокуро Иван Гешев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във