Параграф22 Daily

§22 Новини

Решенията на УС на БЛС не могат да бъдат обжалвани пред никой съд

Решенията на Управителния съвет на Българския лекарски съюз не могат да бъдат обжалвани пред никой съд, а уставът на организацията, според твърденията на лекар от Русе, противоречи на закона. Спорът за юридическата състоятелност на лекарската съсловна организация едва ли щеше да има значение за по-широк кръг от хора, ако същата тази организация не беше част от процеса на определяне на правилата в цялата здравна система. Същите тези правила, срещу които лекари протестираха символично вчера, в световния ден на здравето. Според д-р Георги Тодоров, ако един лекар смята правата си за нарушени от някое от решенията на съсловния съюз, той може да се оплаче от това само и едниствено на същата тази управа, обяви БНР.

Д-р Георги Тодоров е управител на лаборатория в Русе. Доби медийна известност преди около 3 години, след като осъди Прокуратурата на Република България и МВР - Русе да му заплатят солидарно обезщетение от 3000 лв. за причинени неимуществени вреди вследствие от незаконно повдигнато обвинение срещу него.  От около година насам д-р Тодоров се опитва да повтори съдебния си успех. Този път на прицел е уставът на съсловната организация на лекарите БЛС.
 Провокацията дойде от една промяна в устава, която беше направена през 2012г. за това кой има право да заема ръководен пост в съюза. Тъй като в закона е написано едно, а уставът е променен по такъв начин, че дописва, допълва и игнорира закона.

Излиза, че Управителния съвет на БЛС всяка година  договаря и подписва от името на всички медици условията, при които те ще работят. Ако някой редови лекар  намира действията на ръководството си за незаконосъобразни обаче, това си остава негов личен проблем.

В свое правно становище професорът по търговско право и бивш депутат проф. Огнян Герджиков обяснява, че решенията на ръководните органи на БЛС не са административни актове, затова не попадат в полето на административния съд. От друга страна съсловните организации не са регистрирани като юридически лица с нестопанска цел, затова не са и в обхвата на гражданските съдилища. Проф. Герджиков сравнява лекарската съсловна организация с тази друга регулирана професия - адвокатската. Очевидно е налице законодателен пропуск - единият закон се отнася до адвокати и те са успели да прокарат обжалваемост на решенията за избор. Докторите са скалпирали подобна уредба и затова оплакванията Ви са справедливи и същевременно е налице улица без изход , пише още проф. Герджиков.

Според заместник-председателя на съсловния съюз д-р Юлиян Йорданов всички решения се взимат колективно, и всеки лекар може да бъде част от този процес.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във