Параграф22 Daily

§22 Новини

Реставратори и прокурори изземват вещи от колекцията на Васил Божков

Вещи лица, прокурори и реставратори влязоха в офиса на "Нове холдинг", за да изземат вещи от колекцията на Васил Божков. По-рано стана ясно, че от дома на Божков са иззети ценни картини и експонати. Още в петък министърът на културата Боил Банов гарантира, че ценните предмети ще бъдат опазени и съхранени. Около 20 картини от дома на Васил Божков вече са изнесени, съобщиха от Министерството на културата. Платната са на български и чужди майстори. Процесът ще продължи дълго, защото предметите на изкуството се снимат и описват подробно.

За съхранението им има опраделени две депа - едното в НИМ, а другото в Националната галерия, където ще бъдат транспортирани картините. Пред "Хоризонт" директорът на галерията Ярослава Бубнова заяви: "Изпълнявам нареждането на Специализираната прокуратура и заповедта на министъра на културата за участието в тези процедури. Произведенията се изземват от комисия от колеги с реставратор и историци на изкуствата. Всяко произведение внимателно се описва. Създава се реставрационен протокол за състоянието на произведенията. Опакова се от реставратори и се изнася от служителите на Националната галерия. Този процес ще продължи много дълго".

Още в петък министърът на културата беше категоричен: "Депата разполагат с уреди, които измерват влажността, която трябва да е точно определена за съответните предмети и картини - с определена температура, с всички предохранителни мерки", заяви Боил Банов. Стойността на колекцията на Божков тепърва ще се изчислява.

Миналата седмица бе оповестено, че предметите от колекцията на Васил Божков ще бъдат иззети в присъствието на най-добрите експерти в България. Това съобщи тогава говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Коментарът бе по повод възмущение на председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, че разследващите са се опитали да конфискуват колекцията на свързаната с Васил Божков фондация „Тракия“ в чували.

През седмицата от Фондация "Тракия" оповестиха съобщение до медиите, в което изразиха възмущението си от опита на разследващите органи да изземат ценни експонати от колекцията, като ги събират в чували и кашони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във