Параграф22 Daily

§22 Новини

Ресторантът на "Аязмото" - аут от ПУП-а на парка

Делата срещу решението на Община Стара Загора да дари ресторанта си на "Аязмото" на Старозагорска митрополия приключиха окончателно и преустройството на сградата в Православен център с музей може да започне, съобщи адвокатът на Митрополията Елена Нонева. 

"Решението за дарение бе взето от Общинския съвет на Стара Загора на 31 януари 2018 година. То бе оспорено веднага от група граждани пред Старозагорския административен съд. Делото обаче беше прекратено поради липса на доказан интерес от страна на жалбоподателите към решението, което оспорват", припомни още адв. Нонева.

Краят на спора даде основание на Старозагорската община да пристъпи към подписване на договора за дарение на 20 декември 2018 година. Няколко месеца по-късно Районната прокуратура също протестира срещу решението, но съдът отхвърли протеста и обяви дарението за законосъобразно. Държавното обвинение протестира и пред Върховния административен съд, но той потвърди първоинстанционната "присъда".

Финалът на съдебната сага позволява да започне изпълнението на договора, според който сградата трябва да се превърне в Център за православно историческо наследство с природонаучна сбирка и музей на митрополитите, поясни арх. Петър Влахов, на когото е възложено  да промени предназначението на бившия ресторант. Архитектът е член на Епархийския съвет на Старозагорската митрополия и е автор на идейния проект.

Преди да се пристъпи към същинското проектиране, трябва да се осигурят средства от дарения. По думите на арх. Влахов ще са нужни над 10 млн. лева. Непосредствено след сключване на договора за дарение в края на 2018 г., български емигранти бяха заявили желание да преведат пари, но съдебните спорове попречиха на намеренията им, сподели арх. Петър Влахов пред БНР.

Срокът за изпълнение на проекта е 10 години, но съдебните дела "изядоха" две от тях. Според адв. Нонева Митрополията има правно основание да поиска удължаване на срока и тя препоръчва подобен ход. Кметът Живко Тодоров също смята, че има обективни обстоятелства, които налагат срокът да се предоговори. „Веднага щом получим писмо от Митрополията с искане за удължаване, ние ще го внесем в Общинския съвет“, категоричен е той.

Другият препъни камък пред преустройството на ресторанта в духовно средище, че докато паркът "Митрополит Методи Кусев" е без Подробен устройствен план (ПУП), всякакви строителни работи в него са незаконни.

„Законът се произнася, че е необходимо да има градоустройствена основа, т.е. план за регулация и застрояване на територията, което значи, че общината трябва да възложи, одобри и обяви един такъв Подробен устройствен план", поясни „Арх. Петър Влахов.

„Това, което сме водили като първоначални разговори, е този имот, който вече е собственост на Митрополията, да бъде регулиран отделно от ПУП-а“, съобщи кметът Живко Тодоров и уточни:

„Ще се гласува отделно, защото очакваме напрежение със самия ПУП. То ще възникне от собствениците на имоти в северната част на "Аязмото", които още преди няколко години сме обявили като незаконни. Те нямат документи за тяхното строителство. Така че ние не искаме да обвързваме единия обект с цялостния ПУП на "Аязмото", защото очакваме обжалване от тяхна страна. То ще отложи във времето със съдебни дела приемането на Плана“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във