Параграф22 Daily

§22 Новини

Революционно: Гледаха мярката за неотклонение на Иван Иванов с видео връзка от ареста

Окръжен съд – Бургас наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Иван И., привлечен като обвиняем за нелегален превоз на хероин. Мярката в съда бе гледана чрез видео-конферентна връзка с обвиняемия и неговата защита от Следствения арест в Бургаския затвор.

Иванов е обвинен за това, че без надлежно разрешително пренесъл през границата с турция на КПП "Малко Търново" огромното количество наркотик. Деянието е извършено на 13.03.2020 г., когато служителите извършили щателна проверка на лек автомобил Тойота, хибриден модел "Camry". Униформените се натъкнали на 22 пакета дрога, скрити в издълбаната част на една от седалките, където са ситуирани зареждащите батерии на електрическия автомобил. Иванов е преминал границата от Република Турция в Република България.

За това деяние законът предвижда затвор от 10 до 15 години и глоба в размер от 10 000 до 20 000 лв.

Съдебният състав счете, че е налице реална опасност обвиняемият да се укрие предвид предвидената сериозна наказателна репресия при евентуално осъждане. „Чистото съдебно минало на Иван не е достатъчна гаранция, че няма да се укрие от правосъдието и разследващите органи“, посочиха магистратите, имайки предвид високата степен на обществена опасност на деянието.

Според Окръжния съд  от друга страна, начинът на извършване на деянието, голямото количество наркотично вещество, поставено в специално пригоден тайник на автомобила, собственост на обвиняемия, предопределя и една завишена степен на обществена опасност на личността му.

Именно затова съдът наложи мярка "задържане под стража", защото по-лека такава няма да е е в състояние да обезпечи и гарантира участието на Иванов в предстоящите процесуални действия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във