Параграф22 Daily

§22 Новини

Резил за прокуратурата по делото САПАРД

Прокуратурата е оттеглила протеста си срещу оправдателната присъда по делото САПАРД за пране на пари срещу Марио Николов и Людмил Стойков, съобщиха днес от Съдебната палата. По този начин подсъдимите са обявени за окончателно невинни по повдигнатите им обвинения.


Първоначално апелативния прокурор Магдалена Лазарова-Проданова внесе протест срещу оправдателната присъдата на Софийския апелативен съд на съдия Калин Калпакчиев, но след като тя беше избрана за член на ВСС, на 4 октомври,nbsp; делото е било разпределено на прокурор Стойчо Ненков. Той по-късно внесъл допълнение към протеста на своя колега Лазарова, с което се отказва да атакува присъдите срещу Николов и останалите подсъдими. Изпълняващия в момента длъжността главен прокурор Бойко Найденов обясни днес, че Ненков в нарушение наnbsp; вътрешните правила на прокуратурата е направил промени в протеста на държавното обвинение пред ВКС, тъй като се е отказал да протестира минути преди изтичането на крайния срок по този казус. Съгласно изградената процедура за такива случаи освен от главния прокурор по това време тези дела се наблюдават и от екип от ВКП. И тримата колеги от този екип са обсъдили с Ненков делото и мнението на всички тях е, че трябва да има протест, но в последния момент Ненков все пак отказва да протестира оправдателни присъди на двамата ключови обвиняеми, обяснява Бойко Найденов. След като разбрал за станалото, той разпоредил провеждането на дисциплинарна проверка срещу Ненков и това, което е установено към момента от Инспектората на ВКП му дава основание да изпрати всички събрани материали на административния ръководител на Софийска апелативна прокуратура за започване на дисциплинарно производство и на Софийска градска прокуратура, която да направи прецени дали да започне досъдебно производство. Изпратихме молба до ВКС за изтегляне на протеста на Ненков и искане за възобновяване на досъдебното производство, обясни още Найденов. Прокурорътnbsp; Ненков твърди, действията са му продиктувани от неговото вътрешно убеждение.


Не поддържам протеста срещу Марио Николов и Людмил Стойков поради липса на доказателства, обясни прокурор Ненков. Голяма част от колегите не желаеха да пишат нищо по това дело именно поради липсата на доказателства, твърди той. Делото е провалено изначало и сега вероятно някои искат да има някаква изненада. Делото е провалено от тези, които са работили по него - разследващият орган и прокурорите, смята той.


Дълбоко се съмнявам, че Ненков е успял дори да изчете всички материали по делото. Самият той дори не можа да посочи основни неща по делото, коментира Найденов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във