Параграф22 Daily

§22 Новини

Резултатите на ГДБОП са лицето на МВР

Резултатите от работата на ГДБОП са лицето на Министерството на вътрешните работи. То се измерва с високи професионални постижения и с уважението на всички международни партньори. Това, което успяхте за направите в последната година – въпреки трудностите, въпреки процеса на преструктуриране, заслужава уважение. Само за година България има отново един сериозен знак за успеха на МВР – борбата с контрабандата. С тези думи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова поздрави служителите на ГДБОП.

Основаването преди четвърт век на Централна служба за борба с организираната престъпност към МВР е наложено от появата на емблематичните силови групировки в периода на прехода – припомни в словото си директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. Тя се явява аналог по функции и компетентност на вече работещите в САЩ и Великобритания такива структури. За 25-те години от съществуването си специализираната структура работи под различни наименования. От февруари 2015 г. ГДБОП е възстановена отново като структура на МВР, като в сегашния си вид законодателно й е определено да противодейства на престъпната дейност на местни и транснационални организирани групи.

ГДБОП се утвърди и като успешен и търсен партньор от чужди сродни служби в работата по противодействие на трансграничната организирана престъпност. Амбицията ни е насочена към задълбочаване и укрепване на оперативното сътрудничество и пълноценното приобщаване на дирекцията към европейската и международна полицейска общност – добави главен комисар Спиридонов.

Служители, допринесли за безпроблемното преминаване на ГДБОП отново в МВР и постигнали значими професионални резултати през 2015 година, бяха наградени.На церемонията присъстваха политическото и професионалното ръководство на вътрешното министерство, бивши директори на специализираната структура на борба с организираната престъпност, народни представители, ръководители на държавни институции и гости.

Facebook logo
Бъдете с нас и във