Параграф22 Daily

§22 Новини

Рформаторите сезираха ДАНС, ЕК и главния прокурор за ”Южен поток”

Реформаторският блок сезира ДАНС, главния прокурор и Европейската комисия, за да бъде проведено пълно разследване за "Южен поток". Мартин Димитров уличи в лъжа зам.-министъра на икономиката и енергетиката Иван Айолов, който вчера отрече твърдението на реформаторите, че промените в Закона за енергетиката са диктувани от чужда фирма.


"Г-н Айолов излъга", заяви Мартин Димитров и посочи точния документ в описа, който РБ притежава по решение на съда. От него става ясно, че още през месец август 2013 г. дъщерната фирма на "Газпром" - „Южен поток транспорт b.v”, е направила предложения за изменение и допълнение на Закона за енергетиката.


Реформаторският блок сезира ДАНС, главния прокурор и Европейската комисия, за да бъде проведено пълно разследване.


"Имаме основателни съмнения, че законопроектът, приет от мнозинството на първо четене за промяна на Закона за енергетиката, е изготвен извън България срещу интересите на нашата страна и на ЕС. Този законопроект води до високи цени на газа, тока и парното и искаме той да бъде спрян", обясни Димитров, цитиран в блога на Реформаторския блок.


Под руско влияние са били изготвени промени като възпрепятстване на достъпа до тръбата на други фирми, освен "Газпром", и въвеждането на понятието "морски газопровод", с които "Южен поток" на практика щял да бъде изключен от европейските правила.


Междувременно министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че тази година започва строителството на "Южен Поток". Той каза това пред журналисти след редовното правителствено заседание, проведено в Ловеч. "Южен поток" е проект, по който работим, в голяма степен наваксахме изоставането, което заварихме в средата на миналата година, заяви премиерът Пламен Орешарски след заседанието. Той уточни, че преговорите  за постигането на добри условия за българската страна по договора продължават.ГЕРБ ще внесат идната седмица искане за вот на недоверие срещу правителството по темата енергетика, включително за "провала на Южен поток".Партията принципно подкрепя проекта, но ако изпълнява европейските изисквания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във