Параграф22 Daily

§22 Новини

Рязко нарастват измамите в интернет, твърдят експерти

„Измама, зловреден код, спам, отказ от услуги, опити за проникване, събиране на информация, информационна сигурност и уязвимост, ботнет. Това са основните типове киберизмами в нашето интернет пространство“. Това каза пред БНР Васил Грънчаров, директор на дирекция „Мрежова информационна сигурност“ към Държавната агенция „Електронно управление“. „В нашите компетентности е да водим подробна статистика за установените типове кибератаки във и от българското интернет пространство, както и да предупреждаваме публичните институциите, когато имаме данни за такива атаки и даваме препоръки какво да се предприеме. Сред измамите за миналата година най-разпространена е киберизмамата заради работата вкъщи. Регистрираните инциденти са нараснали в абсолютна стойност – 2087 са регистрирани за 2020 година, като 2019 година са били 1900, а през 2018 година – 1804“. 

С над 35 на сто рязко са скочили кражбите на лични данни от интернет. Изнудването в интернет за заплащане на откуп също е част от дейността, свързана с измама. „Пуска се мейл, в който е имплантиран вирус с криптирана информация, като се заплашват получателите на тази информация, че ще им бъде разкрита кореспонденцията или лични данни и им се иска откуп, обикновено в криптовалути. На обществените институции сме препоръчали да уведомят служителите си да внимават, ако получат писма от непознати податели, да не отварят прикачените им файлове или линкове. Ако бъдат заразени с криптиращ софтуер, препоръчваме да не се плаща откуп, тъй като не е сигурно, че тези файлове ще бъдат възстановени“, каза още Васил Грънчаров в предаването „Хоризонт до обед“.

По думите му се отбелязват две таргет групи, които са подложени на киберизмами и атаки - това са здравните власти за периода от април до юни миналата година, атаки, свързани с информация за Covid-19, а след април са нараснали атаките към финансовите институции. 

Според статистика на Националния екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност (Националния CERT) в Държавна агенция „Електронно управление“ са регистрирани са 2100 киберинцидента в и от българското Интернет пространство през 2020 г. Това е увеличение с 9 на сто спрямо 2019 г. Най-голям е процентът на регистрираните инциденти, дължащи се на измама (phishing) - 47 на сто, следвани от инциденти с злонамерен код (malware) - 38 на сто. Националният CERT е подготвил и изпратил над 18617 имейла с указания и препоръки за разрешаването на инциденти, свързани с мрежовата и информационната сигурност.

Поради новия начин на работа се наблюдава увеличаване и на експлоатираните уязвимости в софтуерите за организиране и провеждане на онлайн срещи и обучения, както и в софтуерите за отдалечен достъп. В много случаи това е било използвано за разпространение на злонамерен софтуер от типа „рансъмуер“, което доведе до сериозни проблеми в работата на администрациите. Това наложи промяна на политиките за сигурност, повишаване и въвеждане на нови, допълнителни мерки при работа от вкъщи, посочват от Националния CERT. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във