Параграф22 Daily

§22 Новини

Родители искат арест за дъщеря си, за да я откажат от наркотиците

Родители от Сливен се чувстват безпомощни при отглеждането на 17-годишната си дъщеря Симона. Според тях детето им е зависимо от наркотици и затова трябва принудително да бъде лекувано. Тинейджърката, от своя страна, ги обвинява в родителски тормоз, събщават от bTV.

До лятото на миналата година Симона била като всяко друго дете - поне за родителите си. Ходела на училище, не закъснявала, била добра ученичка. Промяната дошла внезапно. Под влияние на лоша среда и приятели, детето им посегнало към наркотиците. „Тя е агресивна, въобще не ни слуша, на училище не ходи. Вкъщи не стои, постоянно бяга”, разказа бащата Иван Георгиев. „Три пъти е обявявана за общодържавно издирване”, допълва майката Мария Георгиева.

За Симона обаче по-важна е предисторията на случващото се. Твърди, че наркотиците били изход от самотата и родителския тормоз, на който била подлагана с години. „Докато спях, тя си сложи ръката на шията ми и започна да ме души. Аз не можех да ѝ махна ръката и последва сигурно един час гонене из апартамента. „Ела тука, другият път ще взема ножа…”, твърди Симона, подкрепена и от неиния адвокат.

През последните месеци Симона често бяха от къщи. Родителите й я обявяват за издирване, връщат я, но тя отново бяга. Затова те се чувстват принудени да помолят полицията да я задържи, за да бъде лекувана от наркозависимост. И тук версиите на родителите и на детето се разминават.

„Те ме заведоха веднага на психиатър, защото имам заведено дело за принудително лечение”, сочи момичето. „Има дело, за да започне принудително лечение за наркотиците. Затова трябваше да има преглед от психиатър, не защото е психично болна”, обясни бащата.

В едно обаче двете страни са категорични - че институциите не помагат - нито на Симона, която твърди, че е малтретирана с години, нито на родителите й, които казват, че искат само да спасят детето си.

От два дни ученичката е върната вкъщи от родителите си, според нея - принудително. Социалните служби са преценили, че най-добрият вариант е момичето да бъде настанено при баба си. Родителите са скептични, че това ще я отдели от лошата среда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във