Параграф22 Daily

§22 Новини

Роднини на бургаски атентатор разказват

Бащата и чичото на единия от заподозрените за атентата в Бургас миналата година - Хасан Хасан, проговориха пред канадския вестник Нешънъл пост. Те не вярват, че той е терорист и твърдят, че самоличността му е объркана.


В края на юли МВР разпространи снимките на двама мъже, за които се предполага, че са свързани с атентата на летище Сарафово, при който загинаха шестима израелски туристи и българският им шофьор. Чужденците са идентифицирани като Мелиад Фара, австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан, канадски гражданин.


Самир Хаджхасан, който има работилница за килими в Бърнаби, Британска Колумбия, Канада, е разпознал сина си Хасан като един от двамата мъже, които бяха обявени за издирване от ФБР, съобщи Нешънъл пост.


Самир казва, че за последен път е видял сина си през февруари, а за последно са се чували миналия месец. Той допълва, че не е имал причини да се притеснява от нещо, но в един момент при него дошли от полицията и взели проби от ДНК за следи на сина му. Тогава казали, че той е издирван за атентата в България, за който се смята, че е дело на Хизбула.


Не можех да допусна, че това се случва. Бях шокиран, казва днес Самир в първото си интервю по телефона.


Той е оказал съдействие на полицията, осъжда тероризма и не може да си отговори на въпроса защо синът му се е замесил в това. Защо някой, който има ясно и добро бъдеще, ще иска да си провали живота?. Има някаква грешка в този случай, казва той и не вярва, че синът му е свързан с Хизбула.


Обвинения не са повдигнати засега нито срещу Хасан, нито срещу Мелиад Фарах.


От Нешънъл пост припомнят, че българските власти искат да ги разпитат, но не могат да установят контакт с тях. Полицията предполага, че двамата са се върнали в Ливан след атентата, но има и твърдения, че може би се намират в Ивицата Газа.


Докато за австралиеца Фарах се предполага, че е сглобил взривното устройство, Хасан е заподозрян в организирането на логистиката за атентата. Предполага се още, че той е взривил бомбата дистанционно.


Неотдавна ЕС включи в списъка с терористични организации военното крило на Хизбула, които отричат да са орагнизирали атентата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във