Параграф22 Daily

§22 Новини

Рокери тормозят всяка нощ русенци

Шумни мотори ежедневно тресат прозорците на жителите в центъра на Русе.  Улица "Борисова" е една от основните артерии, където любителите на мотоциклетите фучат с висока скорост и вдигат невъобразим шум. "Все повече младежи без книжки карат кросови мотори в градски условия, което е недопустимо. Къде са органите на полицията и докога ще търпим този шум?", оплаква се читател на Dunavmost.

Оплакванията на русенци зачестяват, защото мотористите "ръмжат" с пълна сила и в малките часове на нощта. Трябва ли да има забрана за движението на мотоциклетисти в Русе късно през нощта?

Такава забрана имаше през далечната 2004 година. По предложение на тогавашната кметица Елеонора Николова общинските съветници гласуваха да бъдат спрени мотористите в дунавския град в периода 23:00 - 06:00 часа. Идеята беше, че шумът пречи на хората, особено в централната част.

Решението на общинските съветници обаче беше спряно от областния управител Румен Януаров. Губернаторът отнесе казуса в съда. Тричленен състав на Окръжния съд отменил като незаконосъобразно ограничението. Според магистратите с промяна на наредбата общинският съвет на Русе е въвел забрана, която нарушава Закона за движение по пътищата. ЗДП е нормативен акт от по-висока степен и отмяната му е незаконосъобразна, аргументират се магистратите.

Така отпадна забраната за движението на мотоциклетисти в Русе късно през нощта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във