Параграф22 Daily

§22 Новини

Роми нападат жандармерия в циганската махала на Стара Загора

Барикада от строителни материали и жива верига посрещнаха багерите в циганската махала "Лозенец" в Стара Загора, където днес започна събарянето на 55 незаконни цигански къщи. Наад 100 роми се качиха на покрива на къща, там са деца, младежи, старци и започнаха да вадят керемиди от покрива и да ги хвърлят срещу жандармерията. Собственикът на къща каза, че циганите няма да слязат от покрива, дори това да коства живота им. Неколкократно циганите отправиха заплахи към багериста, че няма да си тръгне от махалата. Междувременно недоволните цигани бяха изтласкани зад плътен кордон жандармеристи, а кметът на града благодари на вътрешния министър и главния секретар на МВР за оказаната подкрепа.


Всяка постройка, преди да бъде съборена, се проверява от отдел "Закрила на детето", влизат служители на ВиК и EVN, и чак когато се уверят, че къщата е празна, багерът започва своята работа.


Преди идването на общинарите циганите от квартала за пореден път заявиха, че им е било обещано узаконяване на постройките. "Аз никога не съм обещавал подобно нещо. Този район е парк и това няма как да стане. Днес Стара Загора показва, че законът е преди всичко", коментира пред Дарик кметът Живко Тодоров.


Досега са съборени 13 незаконни къщи. Около 9 часа сутринта падна и най-масивната измежду тях. Работата на фирмата по премахването ще продължи до 16 часа. Ще започне и разчистването на пространството - ще се изнасят строителни материали и непотърсената покъщнина. Органите на реда и жандармерията остават на мястото до края на приключването на акцията.


Утре сутринта събарянето ще продължи.


Близо 1000 полицаи са струпани в циганската махала. Камиони на жандармерия, полицаи с каски, щитове и палки. Има и няколко пожарни автомобила и линейки.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във