Параграф22 Weekly

§22 Новини

Роми рушат тракийска гробница, горят гуми в нея

В покрайнините на Пловдив се руши уникална тракийска гробница, за която държавата и общината нехаят. Тя е недалеч от квартал "Филипово", а роми горят гуми в нея


Филиповската тракийска гробница е единствената добре запазена гробница в района, но малцина пловдивчани знаят за нея. Теренът наоколо е превърнат в незаконно сметище. В погребалните камери се горят гуми и кабели. От високата температура уникалните каменни блокове вече са напукани.


В древната погребална камера са разхвърляни порно списания, останки от умрели животни и изгорени гуми. Ромите от близката Шекер махала не крият, че използват гробницата, както намерят за добре.


"От научна гледна точка гробницата е много интересна, тъй като тя е единствената в рамките на древния Филипопол, която е от предримския период, от IV - III век преди Христа", посочи пред медиите ст.н.с. д-р Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив.


Гробницата е разграбвана няколко пъти от иманяри. Но дори и след тези набези археолозите са открили ценни находки, които доказват, че там е погребан високопоставен тракийски аристократ.


Кисьов разказва, че са открити части от златен венец, една сребърна монета на Филип Трети Редей, части от метални и глинени съдове, внос от Гърция. През 70-те години е имало проект за превръщането на гробницата в туристически обект. Днес наоколо властва мизерията.


"Има проект, по проект има път, който е с дължина един километър... който трябва да се изгради, ако евентуално това стане туристическа атракция...", посочва кметът на пловдивския район "Северен" инж. Ральо Ралев.


"Към настоящия момент това представлява частен имот. Той е реституиран през 1995 г. по тогава действащия закон, без абсолютно никакви ограничения от страна на държава и община върху този имот", допълва той.


Безхаберието продължава вече десетилетия, а държава и община си прехвърлят топката. Ралев посоча, че щом паметникът на културата е изключителна държавна собственост, тя трябва да се намеси. Кисьов на свой ред цитира Европейската конвенция за опазване на културното наследство, която предвижда да се засипват от общините тези паметници, за които няма средства за експониране.


Ако филиповската гробница не бъде засипана или охранявана, тя ще бъде унищожена безвъзвратно за поколенията, след като е просъществувала над 2300 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във