Параграф22 Weekly

§22 Новини

Ромите в Столипиново сами бутат бараките

Фадроми влязоха в Столипиново, за да бутат незаконни постройки. Оказа се обаче, че ромите сами са ги съборили. Мащабната акция стартира в район "Източен", където според местната администрация има между 50 и 80 сгради, които са незаконни и трябва да бъдат съборени.


Първоначално ромите в квартала се разбунтуваха и казаха, че ще спрат техниката на общината. Затова и жандармерията имаше готовност да окаже съдействие. Това обаче не се случи. Фадромите трябваше да бутнат първите постройки на улица "Крайна" в Столипиново тази сутрин. Оказа се обаче, че 2/3 от тях вече са съборени от собствениците, затова служителите на общината днес само ще разчистват строителните отпадъци. Някои от ромите дори възкликват, че е добре да се разчистят обектите, да може теренът да се облагороди.


Кметът на район "Източен" Петър Петров заяви, че няма да бъдат премахвани постройки, в които живеят хора, а само павильони, гаражи, навеси, които нямат разрешително за строеж. "На тези от тях, които искат да развиват търговия ще издадем разрешително", увери Петров.


На хората ще бъде отредено друго място, където да могат да разположат павилионите си. Там обаче, те ще трябва да заплатят приблизително по 100 лева за 10 кв. м на месец и да представят проекти за новите си обекти. Съвсем легално ще има ток и вода, за разлика от сегашните постройки, където търговците са прекарвали от жилищните блокове ток за съществуването на павилионите.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във