Параграф22 Daily

§22 Новини

Росен Плевнелиев пък иска цивилен за шеф на военното разузнаване

Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012 - 2017 г., защити намерението на управляващите да сложат начело на Служба "Военна информация" цивилно лице. Както е известно, за тази цел те подготвиха и внесоха промяна в Закона за военното разузнаване, с която това ще стане факт. Логично президента Румен Радев сложи вето на закона и го върна за ново разглеждане в парламента.

Би следвало цивилно лице да може и да има правото да стане началник на служба "Военна информация, заяви днес Росен Плевнелиев. Очаквано той е на противоположното от Радев мнение, тъй като през  2015 г. той пък наложи вето на промяната в Закона за военното разузнаване, според която само военен може да ръководи службата. Тогава предложението на БСП учудващо мина с подкрепата на ГЕРБ.

“Много е важно да се задълбочим и да видим какво се е случвало през годините. И тогава, и сега аз твърдя, че цивилно лице може и трябва да заема длъжността ръководител на служба “Военна информация“ или по-точно обратното - не бива да изключваме тезата, че и цивилно лице може, т.е. само военни да бъдат, така както президентът Радев днес каза. Неговият аргумент е един единствен, той каза службата се казва “Военна информация“ - следователно само военен може да бъде шеф на тази служба. Моите аргументи бяха коренно различни - аз вярвам, че служба “Военна информация“, и това е разписано в самите текстове, не е свързана единствено и само с отбраната на Република България. Тя е свързана и изпълнява изключително важни задачи с националната сигурност като цяло. А една голяма част от рисковете днес са точно с не военен характер", заяви Плевнелиев.

Според него днес се коригира едно погрешно решение от 2015 година. "И тук, за съжаление, държавният глава Радев по скоро издиша със своите аргументи. За пореден път виждаме доказателство, че президентът Радев няма силен екип, няма аргументи, а по скоро действа популистки. Той го играе контра вече три години - и на правителството, и на Народното събрание, за съжаление понякога без аргументи", обясни Плевнелиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във