Параграф22 Daily

§22 Новини

Росфинмониторинг опроверга поредната фалшива вестникарска сензация

Руската федерална служба за финансов мониторинг (Росфинмониторинг) опроверга вестникарската сензация за наличието на списък на страни, за банкови операции с резиденти на които руските кредитни институции трябва да уведомяват незабавно ведомството, съобщи информационната агенция ТАСС, като се позовава на  прес-службата на Росфинмониторинг. "Ние категорично опровергаме фалшивата информация за съществуването на такъв списък, включващ страни, за осъществяването на банкови операции с които руските трезори трябва да уведомяват Росфинмониторинг", отбелязали в прес-службата на надзора.

Освен това от ведомството са уточнили, че съществува писмо на Росфинмониторинг под № 43 от 1 април 2015 г. с препоръки за разработка на критерии за откриване и за определяне на признаците на необикновени финансови сделки, но то не касае търговските банки, а некредитните финансови институции.
"Специално за финансовите институции има подобно разпореждане на Централната банка на страната", допълнили в прес-службата на Росфинмониторинг.

Днес руският вестник "Известия" разбуни духовете на банкери и бизнесмени в страната на Путин с "новината", че занапред всички руски банки ще трябва да съобщават на Федералната служба за финансов мониторинг (Росфинмониторинг) за всички свои операции, наредени от физически лица или компании, които се явяват резиденти на 41 страни по света. Уж такова официално писмо на Росфинмониторинг било изпратено до всички руски трезори. Става дума за банкови операции на резиденти от държави като САЩ, Канада, Австралия, Норвегия, Иран, Сирия, Судан, Нова Зеландия, Аржентина, Мексико, Швейцария, Северна Корея, Ямайка и всички страни от Европейския съюз. В случай, че финансовите институции пренебрегнат това нареждане, техните действия ще бъдат квалифицирани като нарушение на федералния закон срещу прането на  пари и срещу финансирането на тероризма, което може да доведе в тежки случай и до отнемането на банковия лиценз на институцията-нарушител.

Освен това в. "Известия" е съчинил, че става дума за страни, спрямо които Русия е въвела контрасанкции; държави, които не изпълняват изискванията на междуправителствената Група за разработване на финансови мерки срещу прането на пари (FATF); страни, поддържащи тероризма или не преследващи свободното движение на наркотици, както и тези, които не водят борба с корупцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във