Параграф22 Daily

§22 Новини

Росгосстрах търси в американски съд над 200 милиона долара от бившия си собственик

Руският застраховател „Росгосстрах“ е завел дело в окръжния съд на Лос Анджелис за сумата от 205 милиона долара срещу бившия собственик на компанията Данил Хачатуров. Това съобщиха пред ТАСС от пресслужбата на застрахователя. "Потвърждаваме предявяването на иск срещу Данил Хачатуров. Той е подаден по местонахождението на ответника - в Окръжния съд на Лос Анджелис (Калифорния, САЩ). Считаме, че действията на Данил Хачатуров са причинили щети на Росгосстрах в размер на повече от 205 милиона долара", уточниха от компанията. В същото време представител на застрахователя пояснил, че общият размер на съмнителни договори, сключени от бившите топ мениджъри на Росгосстрах в периода 2012 до 2017 г., надхвърля 400 милиона долара.

По-рано днес изданието РБК съобщи новината за подаване на иска. Според него, в периода от 2012 до 2017 г. Росгосстрах е загубил 205 млн. долара по сключени презастрахователни договори (те предвиждат прехвърляне на част от отговорността по застрахователен договор на друга компания - презастраховател) и иска да си ги възстанови от бизнесмена.

Дои 2017 г. Росгосстрах принадлежеше на бизнесмена Данил Хачатуров, но през август същата година премина към банка „Откритие“. Новото ръководство на застрахователя заведе редица дела срещу бившите собственици и ръководството, оспорвайки сделки, направени преди прехвърлянето на контрола.

Facebook logo
Бъдете с нас и във