Параграф22 Daily

§22 Новини

„Роснано“ е подала иск срещу „СберИнвест“ и банката на РПЦ

Дъщерна фирма на руската държавна научноизследователска корпорация „Роснано“ — Фондът „Роснано Капитал“ е подал иск в кипърски съд срещу регистрираната на острова дъщерна фирма на УК „СберИнвест“. Заедно с нея солидарно е призована като ответник и търговска банка „Пересвет“, 49,7% от акционерния капитал на която принадлежи на Руската православна църква (РПЦ), съобщава прес-службата на „Роснано“.

Повод за този иск е паричен превод в размер на 90 млн. долара, който Роснано счита за абсолютно незаконен. Става въпрос за прехвърлянето на 90 млн. долара от сметките на съвместния фонд за инвестиции в руската енергетика „Наноэнерго“ по сметки на дружества, свързани с управляващата компания „Сберинвест“.

„Смисълът на внесения в окръжния съд на Никозия иск се заключава в това, че преводът на 90 млн. долара от сметки на фонда „Наноэнерго“, създаден с участието на АКБ „Пересвет“ по сметки на други свързани компании е напълно незаконен, защото с неговото осъществяване са били нарушени ключови условия от инвестиционния договор. По този начин ние се стремим да принудим по съдебен ред управляващата компания в съвместния фонд - ЗАО УК „Спестявания и инвестиции» (сред нейните учредители е и АКБ „Пересвет“), да възстанови незаконно присвоените средства“, съобщил директорът по корпоративните комуникации на УК „Роснано“ Александър Бархатов.

Той също така посочил, че държавната корпорация ще използва „целия правен арсенал“ за да защити позицията си пред кипърския съд.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във