Параграф22 Daily

§22 Новини

„Ровят“ в телефона на адвокат на Тръмп

Джон Ийстман.

Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че е получило заповед да претърси контактите и телефонните разговори, проведени от адвоката на Доналд Тръмп - Джон Ийстман. Той стана известен с изказванията си на митинга преди нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 година.

През юни федералните агенти изземват телефона на Ийстман въз основа на заповед, която им дава право да вземат устройството, но е необходима и втора заповед за претърсване на съдържанието му.

В жалба до окръжния съд на САЩ в Ню Мексико помощник-прокурорът Томас Уиндом заяви, че на 12 юли окръжният съд на САЩ за окръг Колумбия е издал заповед за обиск, с която се разрешава преглед на съдържанието на телефона и скрийншот на екрана. Уиндом поясни, че федералните агенти в Северна Вирджиния разполагат с телефона и снимки - скрийншот на част от съдържанието му.

Ийстман бе обект на засилен интерес от страна на службите по време на разследването на нападението срещу Капитолия от поддръжници на Тръмп. Това стана, след като бившият президент обяви, че е спечелил изборите през 2020 г. и че официалният победител - конкурентът му Байдън – е извършил фалшификации. Тогава Ийстман говори на митинга, на който Тръмп произнесе пламенната си реч, в която говори за изборните машинации и призова поддръжниците си да тръгнат към Капитолия.

Ийстман тогава описа в писмен вид какво точно трябва да направи Майк Пенс – вицепрезидентът на Доналд Тръмп, така че да осуети официалното обявяване на загубата на Тръмп от страна на Конгреса. Майк Пенс обаче отказа да се вслуша в указанията на Ийстман.

Вчера, 27 юли, Йистман подаде иск в съда в Ню Мексико, с който настоя Министерството на правосъдието да му върне телефона, да унищожи записите и да забрани на разследващите да имат достъп до него.

Съдията отхвърли искането, но нареди на правителството да информира съда за местоположението на телефона и за фазата на изпълнение на втората заповед за обиск.

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във