Параграф22 Daily

§22 Новини

Розоберачка, която половин век краси с лика си кутии с локум, иска да й платят за това

Да бъде свалена снимката от кутиите с локум или да получи полагащия й се хоонорар за реклама, настоява Цонка Димитрова, чийто лик от 1970 г. стои върху кутиите с локум, произвеждан в Горна Оряховица. Някогашната красавица претендира за закъсняло възнаграждение, след като преди време загубила къщата си в пожар, пише Вестник Борба.

Жената, превърнала се в емблема на родния сладък десерт, живее в карловското село Каравелово, където са направили подписка в защита на исканията й. Опитите на жената да получи възнаграждение удрят на камък, тъй като от предприятието в железничарския град обяснили, че при приватизацията са платили на държавата за целия завод и за правото да ползват снимката на розоберачката.

Едва преди няколко години Цонка решила да си търси правата, а когато била млада, участието ѝ в рекламата на локума ѝ носело основно положителни моменти. На 17 години става известна в цялата страна, уловена в кадър, докато участва в розобер, от фотоапарата на популярен по онова време фотограф, работещ за „Балкантурист“. Скоро след това видяла в селския магазин лика си върху кутиите със сладкарството изделие.

Преди няколко зими в дома й избухва пожар, докато семейството било на зъболекар в съседно село. Огънят унищожил почти цялата покъщнина. В пламъците изгорели електроуредите, дрехите, обувките и парите, които жената и съпругът ѝ Димитър били събрали. Сред малкото спасени вещи били оригиналните снимки, направени на Цонка сред розите. В безизходицата ѝ хрумнало да направи необходимото, за да получи закъсняло възнаграждение за това, че краси локумените кутии пет десетилетия.

Към днешна дата захарното изкушение все още се продава със същата опаковка, но ликът на Цонка е леко размит и наподобява рисунка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във