Параграф22 Daily

§22 Новини

РП – Варна разследва съмнителни факти около 70 сертификати за ваксинация

Районна прокуратура-Варна ръководи досъдебно производство по чл. 312, ал. 1 връзка чл. 26, ал. 1 от НК за изясняване на съмнителни факти около издаване на сертификати за ваксинация. Към момента във връзка със случая няма привлечено към наказателна отговорност лице.

При извършените действия по разследване и други процесуални действия, към материалите по досъдебното производство са приобщени множество вещи и документи, относими към предмета на деянието – оригинални бланки за информирано съгласие и заверени копия от книга за регистрации на профилактичните имунизации и реимунизации, компютърна конфигурация, електронен подпис, мобилен телефон и парична сума. Предстои да бъдат извършени анализ на иззетото, разпити на свидетели, да бъдат назначени експертизи с оглед установяване правилната квалификация на престъпното деяние, както и установяване съпричастността на конкретни лица към него.

В хода на разследването са установени разлики между данни от електронния регистър на имунизираните лица и книга за регистрации на профилактичните имунизации и реимунизации за периода 10 - 25 ноември 2021 г. В регистъра са отразени 74 лица повече, на които са били издадени сертификати, удостоверяващи ваксинация срещу COVID-19.

Работата по доказване и документиране на извършеното престъпление продължава под надзора и ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Варна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във